dijous, 17 de març del 2011

El Raval no és un gueto

Carta oberta a Alberto Fernández Díaz, amb motiu dels seus insults al barri del Raval

Senyor, segons informa la premsa el 16-03-11, vostè va dir: “debemos garantizar que los barrios de Barcelona no se puedan convertir nunca en guetos, ya que hay muchos barrios en Barcelona como el Raval o el Poble Sec que cada día que pasa el porcentaje de inmigrantes de una misma etnia, religión o nacionalidad van prefigurando barrios con perfil de gueto, expulsando o forzando la marcha no deseada de muchos vecinos de siempre”. Com a persones que vivim i/o treballem al Raval, o simplement estimem aquest barri, volem expressar la nostra indignació davant les seves paraules.

El Raval no és un gueto. És, des de sempre, un barri d’acollida, un primer destí per a molta gent que arriba a Barcelona des de fora. Amb el temps, molts d’ells marxen cap a altres barris; així ha estat sempre i així és avui.
Desconeixem si vostè ha viscut mai al Raval. Sospitem que només el coneix de les visites televisades que fan els del seu partit quan venen per insultar-nos.

És clar que tenim problemes socials al Raval, però la causa no és la immigració. L’alta taxa d’atur es deu a la crisi i als acomiadaments duts a terme per les empreses. La manca d’habitatge accessible per a la gent del barri té molt a veure amb l’especulació immobiliària, que el seu partit afavoreix allà on té el poder. És cert que, malgrat els grans esforços de la gent —tant “autòctona” com immigrada— que treballa dur per oferir-los, els serveis socials i sanitaris són insuficients. Però això no es deu als orígens ètnics diversos del veïnat, sinó a la retallada de la despesa pública, també afavorida pel seu partit.


És un fet demostrat que la diferència entre les aportacions de les persones immigrades i la despesa que generen suposa grans beneficis per a la Seguritat Social: uns 5.000 milions d’euros l’any 2008. Vostè sap això, i ho prefereix amagar? O l’hem d’afegir a la llarga llista de coses de les que vostè és ignorant?

Donat que vostè vol ser alcalde de Barcelona, li preguntarem: té alguna proposta per resoldre els problemes reals de la gent del nostre barri? Ens temem que la resposta és que no, que no té cap intenció de fer les inversions socials que necessitem. Vostè prefereix intentar enfrontar els descendents dels nouvinguts d’ahir, i d’abans d’ahir, amb els nouvinguts d’avui, convertint aquests últims en bocs expiatòries.

És evident que si vostè pugés al poder gràcies a la campanya racista que actualment impulsa el seu partit, seria una molt mala notícia per a la democràcia i per a la convivència al nostre barri.

Quin és el motiu de les seves declaracions que ens insulten, i que impulsen la xenofòbia? Nomes pot ser la cerca de vots a qualsevol preu: fins i tot al preu d’atorgar respectabilitat a les organitzacions feixistes. Als anys 30, el camí del racisme i el feixisme va portar a Auschwitz. Realment vol que es repeteixin els terribles esdeveniments d’aquella època? Nosaltres no ho volem, i per això rebutgem la seva xenofòbia.

Unitat contra el feixisme i el racisme – Ciutat Vella
El Raval, 17 de marc de 2011
Aquesta carta està oberta a més adhesions. Envieu-les a unitat.contra.el.feixisme.raval@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada